Pregled tržišta plemenitih metala – 2017 svibanj

Izvor: The Aden Forecast

U posljednjih mjesec dana pozornost ulagača i javnosti usmjerene su na Francusku, gdje su se odvijali predsjednički izbori. Nakon što je Britanija glasala za istupanje iz EU, mnogi su nagađali da će je u toj odluci slijediti i Francuska. Izbor predsjedničkoga kandidata koji podržava izlazak iz EU, dovela bi do njezinoga raspada. No nesigurnost je prošla izborom Emmanuela Macrona.

Predsjednički izbori u Francuskoj nisu jedini koji su donijeli neizvjesnost na financijskim tržištima. Tu su i geopolitičke nesigurnosti povezane sa Sjevernom Korejom, porast američkog duga, smanjenje broja bankovnih kredita i stagnacija gospodarskog rasta u prvom tromjesečju.

Središnje banke kupnjom obveznica u posljednjih nekoliko godina, i guranjem kamatnih stopa ispod nule, iscrpile su tržište obveznica. Kako bi u skladu s trenutnom monetarnom politikom i dalje povećavale bilancu, počele su s kupnjom dionica čija je vrijednost trenutno u porastu. Švicarska središnja banka je, na primjer, gotovo 500 milijardi $ imovine pretvorila u dionice.

Dionice su trenutno precijenjene, te se očekuje njihov pad, što će u velikoj mjeri utjecati na središnje banke, što predstavlja prijetnju za stabilnost bankarskoga sustava.

U prethodnim razdobljima središnje banke su bile te, koje su različitim mjerama pristupile rješavanju globalne financijske krize. Na ovoj razini ovisnosti banaka o burzama, pitanje je The Aden Forecast da li je to ikako moguće .

Od strane Fed ove godine vjerojatno možemo očekivati novi rast kamatnih stopa, jer se inflacija kreće kao što se očekivalo. Rast kamatnih stopa utječe na pad cijene zlata, koja je ovisna i o stopi inflacije, općeg stanje gospodarskog okruženja i realne kamatne stope. Čak i u slučaju povećanja kamatnih stopa od strane Fed, cijena je još uvijek relativno niska. Dok inflacija može gurnuti realne kamatne stope ispod nule, što će uzrokovati rast cijene zlata usprkos povećanju kamatnih stopa. Čak i politička i ekonomska situacija u svijetu predstavljaju podršku cijeni zlata.

Sredinom travnja cijena zlata porasla na oko 39 € / g, zbog nepovoljnih uvjeta u Kini, Siriji, Rusiji, Sjevernoj Koreji i SAD-u. Tu se zlato ponovno pokazao kao jako i sigurno utočište. Rasta je također pridonio i slab dolar. U posljednjih mjesec dana, geopolitičke napetosti u svijetu su se nešto smanjile, ali je još uvijek daleko od toga da budu stabilne, što se odražava u velikoj potražnji za zlatom.

 

Graf kretanja cijena zlata za  1 g  posljednjih 30 dana

Uvoz zlata u Indiju i Kinu u ožujku udvostručio se i dosegao najvišu razinu u posljednjih godinu dana. Udruge Kina Gold Association, izvijestila je, da je prodaja zlatnih poluga porasla za 60 posto. Sličan trend zabilježila je i Rusija. Investitori se žele zaštiti od političke nestabilnosti u svijetu (trenutno najviše u Sjevernoj Koreji i SAD-u), za što je zlato više nego odlično, što se pokazalo u posljednjih nekoliko desetljeća. Povećana potražnja za zlatom, što je proizašlo iz tih nesigurnosti i pada dolara, predstavlja podršku za dugoročni rast cijena zlata, što je neizbježno.

Od prosinca prošle do travnja ove godine, cijena zlata u dolarima porasla je za 14,5 posto, te je uslijedila korekcija (trenutna cijena zlata kreće oko 1.235 dolara po unci, ili 36 € / g).

Iako cijena zlata ima snažnu podršku na 1.200 dolara po unci, padne na razinu od 1160-1170 dolara po unci, zlato na tržištu je još uvijek u dugoročnom trendu rasta.

To će još jednom dovesti zlato u prvi plan, ukoliko cijena zlata bude dosezala od 1240-1255 dolara po unci. Prema tehničkoj analizi sljedeća je granica na 1295 dolara po unci, te zatim na 1.380 dolara za uncu (prošli kolovoza). U tom slučaju sigurno slijedi godišnji rast cijena zlata na rekordne razine koji se očekuje oko 2020. godine, predviđa The Aden Forecast.

 

Prevela: Tamara Beljak