Pregled tržišta plemenitih kovina ožujak 2019

Izvor: The Aden Forecast

Tijekom proteklog desetljeća dug SAD-a udvostručio se i dosegao više od 22 milijarde dolara, što je kamen temeljac cjelokupne globalne ekonomije. Prema  prognozi The Aden Forecast

, neizvjesnost među investitorima je trenutno rekordno visoka, čak i viša nego u 2008. godini, odnosno tijekom početka najgore financijske krize u posljednjih osamdeset godina. Iznad svega, ta nesigurnost odnosi se na trgovinske napetosti koje usporavaju globalno gospodarstvo, kao i na pooštravanje i monetarnu politiku središnjih banaka. U posljednje vrijeme napetosti između SAD-a i Kine rastu, a ako zemlja ne postigne sporazum, stope carine mogu se ponovno povisiti 1. ožujka.

Bez obzira na neizvjesnu ekonomsku i političku situaciju u svijetu, cijena zlata u posljednjih nekoliko tjedana premašila je 1.300 dolara za uncu i dosegla najvišu vrijednost u posljednjih devet mjeseci. Trenutno je cijena zlata u dolarima oko 1340 za uncu. Ove godine vrijednost zlata premašila je sve ostale valute, uključujući i vrijednost američkog dolara, što je snažan signal da će cijena zlata postupno rasti. Vrijednost rudarskih tvrtki također raste zbog rasta cijena zlata, ali i na račun nekih važnih akvizicija i spajanja u ovom sektoru (Barrick Gold su preuzeli Randgold Resources, Newmont i GoldCorp).

Cijena zlata u dolaru porasla je za nešto manje od 12 posto u posljednjih šest mjeseci, kao što je prikazano na sljedećem grafikonu. Pad vrijednosti dolara i 10-godišnjih kamatnih stopa puno je pomogao, jer je potražnja za zlatom porasla, uglavnom na račun Kine i kupnje zlata od strane središnjih banaka. Godine 2018. kupili su više monetarnog zlata od 1967. godine. I u Rusiji postoji porast potražnje za zlatom, pa čak i razmišljanje o ukidanju poreza od 20 posto na kupnju zlatnih poluga. U ovom slučaju, povećanje potražnje za zlatom bilo bi još veće. Venecuela je prodala više od 40 posto zlatnih zaliha 2018. godine, što je mjera očaja, kako bi zadržala svoje gospodarstvo. Venecuelsko zlato sada je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske. U posljednjih nekoliko tjedana, Engleska je spriječila dužnosnike Nicholasa Madure da preuzmu zlato u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara iz trezora engleske središnje banke.

Rast cijene zlata u američkim dolarima za uncu zlata zadnjih 6 mjeseci

Vrlo je ohrabrujuće da cijena zlata raste u svim najvažnijim svjetskim valutama (jen, dolar, funta, euro). Grafikon u nastavku pokazuje gotovo povećanje od 14 % cijene zlatu u euru u posljednjih šest mjeseci. Uzimajući u obzir tehničku analizu i druge čimbenike ponude i potražnje, porast cijena zlata u nadolazećim godinama može ići i dalje od zaliha i obveznica, kao što se to događalo u prošlosti (na primjer, između 1970. i 1980. i 2000. i 2011.). Cijena zlata trenutno ima snažnu podršku na 1.273 dolara za uncu, a gornja tehnička granica je 1,380 dolara za uncu. U slučaju da cijena zlata premašuje tu razinu, možemo očekivati dodatni trend rasta.

Rast cijene zlata u eurima za uncu u zadnjih 6 mjeseci