Pravna obavijest

Pravna obavijest o sadržaju web-mjesta

Web-mjesto www.moro.hr (u daljnjemu tekstu: web-mjesto) uspostavljeno je kako bi se korisnicima pružile informacije o općim uvjetima društva Moro&Kunst d.o.o, podružnica Zagreb, u vezi poslovanja s plemenitim kovinama, informacije o kupovnim i prodajnim cijenama plemenitih kovina na tržištu i drugih informacija vezanim uz trgovanje plemenitim kovinama i poslovanjem društva Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb. Web-mjesto također korisnicima omogućuje da u internetskoj trgovini Moro&Kunst d.o.o. (u daljnjemu tekstu: internetska trgovina) predaju narudžbu za kupnju plemenitih kovina. Internetska stranica moro.hr konstruirana je kako bi korisnicima osobnih računala i drugih elektroničkih uređaja koji su spojeni na Internet omogućila jednostavno pretraživanje i pristup ponuđenim sadržajima. Ta stranica također sadrži nekoliko poveznica do web-mjesta trećih osoba. Moro&Kunst d.o.o. – www.moro.hr nema nadzor, ne odgovara i ne prihvaća nikakvu odgovornost za istinitost, pravilnost i zakonitost sadržaja prikazanih na internetskim stranicama trećih osoba.

Uporaba web-mjesta www.moro.hr

Usluge web-mjesta www.moro.hr dopušteno je koristiti isključivo za osobnu, nekomercijalnu uporabu, osim ako nije drukčije definirano ovim uvjetima uporabe ili posebnim dogovorom. Pravila uporabe objavljena su na samome web-mjestu. Zabranjeno je bilo kakvo nedozvoljeno kopiranje sadržaja web-mjesta www.moro.hr u cijelosti ili u dijelovima, kao i uključivanje u drugu internetsku stranicu. Zabranjena je uporaba automatskih pretraga ili drugih robota koji automatski prikupljaju podatke s web-mjesta www.moro.hr na drukčiji način ili automatski posežu, odnosno komuniciraju s internetskom stranicom www.moro.hr.

Za svaku komercijalnu uporabu web-mjesta treba postići prethodni dogovor s autorima www.moro.hr (Moro&Kunst d.o.o.; moro@moro.hr). Korisnicima, odnosno posjetiteljima internetske stranice www.moro.hr, izričito su zabranjene sve buduće aktivnosti za koje se korisnik izričito obvezuje da ih neće činiti i provoditi :

 • uporaba usluge s namjerom objavljivanja ili propagiranja bilo kojeg sadržaja i/ili djelatnosti koji su protivni važećem zakonodavstvu i/ili javnome redu i moralu;
 • iskorištavanje usluge u komercijalne, nelegalne ili bilo kakve druge svrhe koje se razlikuju od onih koje su definirane ovim uvjetima uporabe;
 • distribuiranje autorski zaštićenih sadržaja, odnosno sadržaja koji su u vlasništvu druge pravne ili fizičke osobe;
 • uporaba računalnih kôdova, štetnih programa ili bilo čega što bi moglo ometati, onesposobiti ili nanijeti štetu ovoj usluzi, ponuđaču usluge te njegovoj programskoj i strojnoj opremi, kao i telekomunikacijskim uređajima ili elektroničkoj komunikacijskoj mreži;
 • bilo kakav zahvat ili pokušaj zahvata u programski i/ili izvorni kôd usluge s namjerom ili posljedicom izmjene uvjeta rada usluge; naročito omogućavanja uporabe usluge s drugoga web-mjesta ili pristupa podacima o trećim osobama;
 • bilo kakav pokušaj ishođenja, prikupljanja, uništavanja, izmjene i/ili pohranjivanja osobnih podataka drugih korisnika i podataka koje ti korisnici unose s namjerom uporabe usluge.

Prava intelektualnoga vlasništva

Svi sadržaji sa stranice www.moro.hr autorski su pravno zaštićeni kao individualno ostvarenje, odnosno kao zbirka podataka. Zaštita naročito obuhvaća podatke, tekstove, multimedijske sadržaje, programsku opremu te HTML, java, flash i druge kôdove. Autorski pravno zaštićene sadržaje dopušteno je koristiti isključivo za privatne, nekomercijalne namjene, ako pojedinačni načini uporabe nisu zabranjeni ovim pravilima uporabe ili važećim zakonodavstvom.

Ograničenje odgovornosti

Sadržaji web-mjesta informativnog su značaja i Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb ne preuzima nikakvu odgovornost za točnost, potpunost ili ažurnost objavljenih podataka, odnosno za bilo kakvu štetu koja bi korisniku web-mjesta mogla nastati glede točnosti, potpunosti ili ažurnosti objavljenih informacija. Svi korisnici koriste sve objavljene sadržaje isključivo na vlastitu odgovornost. Objavljeni podaci o kupovnim i prodajnim cijenama plemenitih kovina informativne su prirode i stoga ne znače ponudu niti poziv na davanje ponuda pod objavljenim uvjetima. Važeći podaci koji se odnose na kupovne i prodajne cijene plemenitih kovina dostupni su na adresi sjedišta društva Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb, a cjenik se ažurira istodobno sa svakom izmjenom na burzi. Protekli se cjenici čuvaju i dostupni su investitorima na zahtjev.

Društvo Moro&Kunst d.o.o., se obvezuje i zalagat će se da sadržaj na web mjestu www.moro.hr bude visokokvalitetan, estetski prihvatljiv, stalno dostupan, zakonit i ažuran te da neće sadržavati protuzakonite ili moralno sporne elemente, kao ni bilo kakve viruse, trojanske konje i slično, a što bi moglo nanijeti štetu mrežnoj infrastrukturi.

U vezi s osiguravanjem web-mjesta www.moro.hr vrijede ova ograničenja odgovornosti, osim ako u ovim uvjetima uporabe nije drukčije definirano:

 • ne preuzimamo odgovornost za sadržaj, dostupnost, rad i besprijekornost web-mjesta www.moro.hr, naročito ne odgovaramo za istinitost, pravilnost i zakonitost sadržaja na povezanim internetskim medijima;
 • ne preuzimamo odgovornost za bilo kakvu eventualnu štetu koja bi mogla nastati korisniku uslijed nemogućnosti uporabe web-mjesta www.moro.hr, radi povjerenja u sadržaj usluge web-mjesta www.moro.hr, uslijed gubitka podataka ili drugih razloga koji su povezani s radom i dostupnošću web-mjesta www.moro.hr;
 • ne preuzimamo odgovornost za gubitak sadržaja i sadržajnih motiva kao posljedicu pogrešne uporabe, tehničke neprimjerenosti računala i neznanja ili nespretnosti korisnika;
 • ne možemo osiguravati rad usluge u slučaju prekida na mreži ugovornih partnera.

Moro&Kunst d.o.o. pridržava pravo da bilo kada i bez prethodnog upozorenja izmijeni, doda ili ukloni bilo kakav sadržaj web-mjesta iz bilo kojeg razloga i za bilo koje razdoblje, bez prethodne obavijesti, kao i da prekine osiguravanje usluge web-mjesta www.moro.hr ako to smatra potrebnim i u vezi s tim ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve posljedice takvih izmjena. Sve informacije, tekstovi i slike na web-mjestu predmet su autorske zaštite i drugih oblika zaštite intelektualnog vlasništva. Zabranjeno je bilo kakvo reproduciranje, osim isključivo za osobnu uporabu i u nekomercijalne namjene, a pritom se moraju očuvati i sva navedena upozorenja o autorskim ili drugim pravima i na istaknutom mjestu mora biti naveden izvor podataka, odnosno sadržaja u obliku: »Izvor:www.moro.hr«.

Prikupljanje i zaštita osobnih podataka

Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb prikuplja i štiti osobne podatke i podatke o pravnim osobama koje mu posreduju korisnici web-mjesta sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Internetsku stranicu želimo održavati tako da posjetiteljima nudi jednostavnu uporabu i osigurava tražene informacije. S tim ciljem koristimo ‘kolačiće’ (engleski Cookies), male tekstualne datoteke koje se prilikom posjeta našoj internetskoj stranici pohranjuju na vaše računalo. Ti kolačići ne omogućuju osobnu identifikaciju posjetitelja naše internetske stranice. Zahvaljujući kolačićima osiguravamo bolje korisnikovo iskustvo i ne koristimo ih za potrebe oglašavanja.

U osnovi postaje ove vrste kolačića:

 1. potrebni kolačići, bez kojih internetska stranica ne radi pravilno (npr. pohranjuje proizvode koje ste stavili u košaricu za kupnju);
 2. kolačići koji brinu za funkcionalnost internetske stranice (internetska stranica pamti koji ste jezik odabrali te vam ga prilikom ponovnog posjeta ponudi sama). Dakako, taj kolačić vrijedi samo za našu internetsku stranicu te vas ne prati na druge internetske stranice – tamo morate posebno podesiti određenu funkcionalnost;
 3. kolačići koji brinu za razne statističke namjene, npr. prikazuju koji su naši sadržaji najviše posjećeni, što posjetitelji ne gledaju itd. Tako možemo osigurati bolji sadržaj na našoj internetskoj stranici. Te nam informacije, dakako, ne omogućuju vašu identifikaciju i one su anonimne;
 4. kolačići koji brinu za oglašavanje trećih osoba. Ti kolačići mogu informirati vlasnike o tome koje internetske stranice posjećujete, koje oglase gledate i sl. Naša internetska stranica ne koristi te kolačiće.

Na svojoj internetskoj stranici trenutno koristimo kolačiće iz prve, druge i treće skupine. Ako koristimo kolačiće iz četvrte skupine, takve kolačiće možete isključiti sami, koristeći alat na prvoj stranici (ili slijedite naputke iz poveznica dolje), te nam onemogućiti njihovu uporabu.

Ako želite, u pretraživaču možete posve zabraniti ili dopustiti uporabu kolačića (izbrišete već postojeće kolačiće) s naše internetske stranice (možda ćete morati ponoviti postupak prilikom ažuriranja ili zamjene svojega pretraživača, a također je moguće da u tome slučaju naša internetska stranica neće više raditi, odnosno da je nećete moći koristiti za sve predviđene namjene). Kako da to učinite u nekim pretraživačima, možete saznati preko ovih poveznica:

Registracija i opoziv registracije u internetskoj trgovini

Korisnik web-mjesta Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb za predaju narudžbe za kupnju plemenitih kovina mora se registrirati na internetskoj stranici www.moro.hr. U postupku predaje narudžbe za kupnju proizvoda koji je objavljen u internetskoj trgovini u procesu kupnje korisnik upiše potrebne podatke i tako kreira svoj račun. Mogu se prijaviti već registrirani korisnici unosom e-adrese i lozinke koju su definirali prilikom registracije te pritiskom na gumb ‘Kliknite ovdje za prijavu’ izvršiti prijavu. Obvezni podaci, odnosno unosi koji su nužni za registraciju, označeni su zvjezdicom. Ako korisnik ne unese bilo koji od obveznih podataka, registraciju neće moći uspješno završiti. Prilikom ponovnog posjeta internetskoj trgovini, registracija nije potrebna, odnosno registrirani se korisnik samo prijavljuje.

Obvezni podaci za registraciju:

 • Ime (*)
 • Prezime(*)
 • e-mail adresa (*)
 • Telefon
 • Zemlja
 • Kućna adresa
 • Grad
 • Poštanski broj
 • Zaporka

Korisnik u svakom trenutku putem elektroničke pošte ili pisanim putem na sjedište Moro&Kunst d.o.o., može dostaviti zahtjev za opoziv korisničkog računa koji je kreirao na web-mjestu. Opoziv korisničkog računa ne utječe na valjanost već predanih narudžbi. Po završetku potvrde opoziva registracije s popisa korisnika brišu se svi osobni podaci o korisniku (ime, prezime, adresa, poštanski broj, mjesto, brojevi telefona, brojevi mobilnih telefona i elektronička adresa, a za pravne osobe i poduzeće i porezni broj). Sukladno članku 122. ZDDV-1, čuvat će se izdani računi u fizičkom obliku za obavljene kupnje, kao i podaci koji su povezani s tim. Za korisnika web-mjesta Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb, opoziv registracije znači da više neće moći predavati narudžbe u internetskoj trgovini.

Namjena prikupljanja, pohrane i korištenja osobnih podataka

Namjena prikupljanja, obrade, pohrane i uporabe podataka o pravnim osobama i osobnih podataka o fizičkim osobama:

 • olakšavanje predaje narudžbi korisnicima budući da ne moraju za svaku narudžbu unositi osobne podatke koji su potrebni za uspješnu predaju narudžbe;
 • rješavanje eventualnih poteškoća u vezi sa samom narudžbom;

Podaci o pravnim osobama i osobni podaci o fizičkim osobama koje su se registrirale u internetskoj trgovini čuvaju se u računalnom obliku. Nakon isteka potrebe za vođenjem podataka ili na osnovi opoziva registracije, podaci se brišu. Podaci o sadržaju pojedinačnih kupnji automatski se brišu iz informacijskog sustava društva Moro koji služi za internetsku prodaju, i to najkasnije 12 sati nakon izdavanja računa. Korisnici podataka su Moro&Kunst d.o.o. podružnica Zagreb i nadzornik web-mjesta.

Postupak naručivanja u internetskoj trgovini

Nakon uspješne registracije, odnosno prijave, korisnik može predati narudžbu za kupnju plemenitih kovina (odnosno zaključiti kupnju). Nakon predaje narudžbe Moro&Kunst d.o.o. izvješćuje registriranog korisnika putem e-pošte o statusu njegove narudžbe. Radi sprječavanja eventualnih zlouporaba podataka o pravnim osobama i osobnih podataka o fizičkim osobama od strane trećih osoba, Moro&Kunst d.o.o. će nakon svakog zaprimanja narudžbe i prije kreiranja narudžbe kontaktirati korisnika – naručitelja putem elektroničke pošte (važeća e-adresa koju unosi korisnik prilikom registracije, odnosno prijave), odnosno prema potrebi i nazvati telefonom i potvrditi, odnosno odbaciti kupnju. Kupnja (kreiranje narudžbe) koju je Moro&Kunst d.o.o. tek potvrdio znači početak međusobnih obveza koje se odnose na spomenutu kupnju.

Izmjena uvjeta uporabe

Kao ponuđač usluge, pridržavamo pravo da bilo kada izmijenimo objavljene uvjete uporabe ako to smatramo potrebnim. Izmijenjeni uvjeti uporabe vrijede od dana objave na internetskoj stranici www.moro.si.