Da li je platina plemenita kovina 2019.?

Osim paladija, platina je najčešće korišteni plemeniti metal iz platinske skupine PMG, također poznatog kao platina. Platina je jedan od rijetkih elemenata zemljine kore. Metal je vrlo otporan na habanje, oksidaciju i koroziju te je stoga svestran.

PRIMJENA:

Platina se koristi u raznim industrijama, za izradu nakita, medicinske opreme, i td. U automobilskoj industriji, osim paladija, platina je nezamjenjiv proizvod u proizvodnji katalizatora. Također zanimljiv je oblik ulaganja, budući da ga investitori sve više integriraju u svoj investicijski portfelj.

NALAZIŠTE:

Platina se nalazi u specifičnim geološkim sredinama u relativno malim područjima Zemlje. Također se proizvodi kao nusprodukt u rafiniranju nikla i bakra. Najveći nalazi se nalaze u Južnoj Africi, Rusiji i Sjevernoj Americi. U 2017. godini, Južna Afrika je opskrbila 70 posto zaliha platine u svijetu oko  130 tona, no manje nego prethodnih godina.

PREGLED TRŽIŠTA PLATINE ZA 2018. GODINU

Platina se uglavnom koristi za proizvodnju dizelskih katalizatora. Nedostatak potražnje za dizel automobilima u Europi i Kini 2018. utjecao je na smanjenje cijena metala za gotovo 16 posto.

Na cijenu platine utjecali su i geopolitička situacija, američki dolar i pad potražnje za nakitom. Ti su čimbenici smanjili cijenu plemenitih metala tijekom cijele godine.

Grafikon pokazuje pad cijene platine. Prošle godine, 19. siječnja, dosegla je najvišu vrijednost, 1.010 dolara, no u prosincu je cijena pala na 795 dolara po unci.

Cijena platine od 1. siječnja 2018. do 20. prosinca 2018. godine

IZVOR: www.kitco.com, 2019

KLJUČNI ČIMBENICI ZA PRAĆENJE I OBJAVU CIJENE PLATINE  ZA 2019

Oliver Reynolds, ekonomist u FocusEconomicsu, predviđa rast cijene platine 2019. godine. Rečeno je da će se ponuda i potražnja za platinom u Sjevernoj Americi povećati, ali zbog pada prodaje dizel vozila, rast cijena će biti sporiji. Dodaje se da bi se obujam ponude plemenitih metala trebao postupno smanjivati, što će pozitivno utjecati na cijenu.

Predsjednik i glavni izvršni direktor New Age Metals Inc., najveće tvrtke u Kanadi, Harry Barr, vjeruje da će ponuda platine biti smanjena 2019. godine. Glavni razlog je smanjenje proizvodnje platine u afričkim rudnicima zbog loših uvjeta rada zaposlenika, iscrpljenih zaliha i neekonomičnih dubina rudnika u postojećim rudnicima. Istodobno, predviđa da će smanjenje ponude povećati njenu cijenu 2019. godine, jer bi zabrinutost zbog mogućeg manjka ponude utjecala na ulagače koji bi dodali platinu u svoj investicijski portfelj.

Barr također ističe da je PGM grupa, koja uključuje platinu i paladij, manja od ostalih skupina plemenitih metala, što omogućuje bolji pregled cijelog događaja, čime se ulagačima daje veće povjerenje i bolje presude u odlučivanju.

U prognozi Kitco-a za 2019. godinu, predstavnici međunarodne banke Commerzbank spominju da je trenutna cijena platine niska i u apsolutnom smislu i u usporedbi s cijenom zlata i paladija, što upućuje na povećanje cijene plemenitih metala. Ponuda platine trenutno je veća od potražnje, pa se procjenjuje da će se njezina cijena povećati znatno sporije od cijene zlata.

U nedavnom izvješću o platini, FocusEconomics predviđa povećanje cijena platine zbog povećane potražnje za nakitom i veće potražnje industrije, za koju se očekuje da će nadoknaditi i premašiti pad potražnje za platinom u automobilskom sektoru.

U izvješću se također dodaje kako će to biti važan čimbenik u ulaganju i potražnji, a time i  cijeni, globalne trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, za koje se očekuje da će se smanjiti.

INVESTIRANJE U PLATINU

Investitorima nudimo investicijske poluge čistoće 999,5 / 1000 u gramaži od 100 g, 31,1035 g i 5 g,  renomiranih kovnica Argor Heraeus, Heraeus i Degussa. Klijenti mogu birati između 1,24 g kovanica platine (1/25 unce) i 31,1035 g (1 unca). Kovanice platine su Bečka filharmonija, australski klokan, kanadski javorov list i Britanija.

Pri kupnji investicijskih poluga i kovanica od platine, u Hrvatskoj e se plaća 25 % PDV-a.

Prevela: Tamara Beljak