ŠTO JE FIXING?

Fiksiranje je svakodnevni postupak, dogovor između sudionika na istoj strani tržišta za kupnju ili prodaju plemenitih metala po fiksnoj cijeni ili za održavanje tržišnih uvjeta tako da cijena ostane na određenoj razini, kontroliranjem ponude i potražnje. Narudžbe se mijenjaju tijekom cijelog postupka, kako se cijena pomiče na više ili niže, sve dok se ne zadovolje narudžbe, te se odredi “fiksna” cijena.

20. ožujka 2015. povijesni London Gold Fix prekinut je i zamijenjen LBMA Gold Price, za koju je ICE Benchmark Administration (IBA) postao upravitelj.

IBA je domaćin elektroničkog procesa aukcije za LBMA Gold Price. Taj se proces neovisno upravlja i prodaje, elektronički i fizički podmiruje, provodi se u američkim dolarima, spaja se s anonimnim ponudama i potražnjama, te se objavljuje na zaslonu u stvarnom vremenu.

LBMA Gold Price postavlja se dva puta dnevno u američkim dolarima, u 10:30 i 15:00 svaki radni dan.

PLEMENITI METAL

MJESTO

VRIJEME

Zlato

London Bullion Market Association

( LBMA)

10.30

15:00

Platina & Paladij

London Platinum and Palladium Market

9:45

14:00

ŠTO JE SPOT CIJENA?

Tekuća tržišna cijena po kojoj se imovina kupuje ili prodaje za neposredno plaćanje i isporuku.

Izvori ovih cijena su

  • OTC tržišta: decentralizirano tržište vrijednosnih papira koje nisu uvrštene na burzu, gdje sudionici tržišta trguju telefonom, faksom ili elektronskom mrežom umjesto na fizičkom tržištu.

  • Financijske institucije djeluju kao “proizvođači” tržišta i nude ponudu / upit koji djeluje kao spot cijena.

  • Velike banke i trgovci zlatoma: trguju velikim količinama plemenitih metala za svoje klijente. Kupuju i prodaju plemenite metale kao dio procesa trgovanja i kao rezultat toga su pouzdani izvori cijene za plemenite metale.

Najveće burze plemenitih metala su :

BURZA

LOKACIJA

TOCOM

Japan

Shanghai Gold Exchange

Kina

MCX

Mumbai

DCGX

Dubai

Istanbul Gold Exchange

Istanbul

COMEX

New York

Plemenitim metalima trguje se diljem svijeta, 24 sata dnevno. Kao rezultat toga, ne postoji “službena zatvaranja cijene” za plemenite metale.

Izvor : GoldBroker

Pripremila: Tamara Bljak