Trgovanje zlatom i Bitcoinom – NEOPOREZIVO !

Japan je od mjeseca travnja zakonski priznao Bitcoin i druge virtualne valute kao sredstvo plaćanja. Još nisu definirani računovodstveni standardi u vezi sa kriptovalutama. Pravni temelj bi trebao biti dostupan u narednih nekoliko mjeseci. Do tada se japanske tvrtke suočavaju s opasnošću od pogrešno vrednovanih virtualnih valuta u vlasništvu poduzeća, što bi moglo dovesti do neočekivanih gubitaka poduzeća.

Prije dvije godine u Japanu je u opticaju bilo oko 1,7 milijardi dolara od raznih kriptovaluta, kao npr. Bitcoin, Litecoin, Jeke i slično. Prema prognozama iz Fuji Himera Research Institute do 2020 vrijednost kriptovaluta u optjecaju porast će na 9 milijardi $.

Promjene bankarskih zakona o transakcijama s virtualnim valutama prihvaćeni su u Japanu u 2016 godini. Neizvjesnost o pravnom statusu nastao je krahom burze Mt.Gox 2014. godine. Mt. Gox je najveća svjetska burza kriptovaluta, te pokriva oko 80 posto globalne transakcije kriptovalutama. Kolaps je bio suočen s gubitkom od 850.000 jedinica kriptovalute, u vrijednosti od 480 milijuna $. Vodstvo burze je priznao da je imao nedostataka informacijskog sustava, koji je omogućio invazije i krađe kriptovaluta.

Prema novom zakonu burze kriptovalutama dijeluju pod nadzorom vladinog financijskog regulatora Japanese Financial Services Agency . Najvažnijih zahtjevi regulatora: burze moraju biti propisno registrirane, dionički kapital burze iznosi minimalno 87.300 $, te pri otvaranju računa potrebno je provjeriti identitet klijenata.

Transakcije s virtualnim valutama se ne oporezuju, ali je oporeziva dobit od strane pojedinca ili tvrtke koju zaradi preko kriptovaluta.

Transakcije s Bitcoin , su u skladu s presudom Suda EU od 22. listopada 2015. Tretiraju se kao investicijsko zlato, tako da promet njima ne podliježe PDV-u.

Od lipnja prošle godine  Bitstamp je dobio licencu od Luxembourg’s Ministry of Finance, te time postao PI (Payment Institution) , priznat je u svim zemljama članicama EU. Također Bitstamp je prvi na tržištu, gdje je moguće odabrati opciju Withdrawal sa investicijskim zlatom, preko partnera Moro.

 

Prijevod: Tamara Beljak