Pregled tržišta plemenitih metala – 2017 travanj

Izvor: The Aden Forecast

 

Od 1. siječnja, cijena plemenitih metala je porasla, i to zlato za 9,3 posto, srebro za 12,1 posto , platina za 6,3 posto i paladij za 1,1 posto. Ove godine, rast cijene zlata bilježile su sve svjetske valute, što potvrđuje predviđanja da je 2016. prekretnica za tržište zlatom, što je u bikovskom trendu, piše The Aden Forecast.

Na Uskrsni ponedjeljak, cijena zlata u eurima premašila je 39 € po gramu, tj. 1294 dolara po unci, nakon čega je uslijedila korekcija. Cijena je skočila na račun slabljenja dolara, geopolitičke napetosti u Sjevernoj Koreji, Siriji, Afganistanu, Turskoj i zategnutih odnosa između SAD-a, Rusije i Kine. Europu su u međuvremenu obilježili predstojeći predsjednički izbori u Francuskoj.

Gornja tehnička granica za zlato je 1370 dolara za uncu, dok je donja 1.230 američkih dolara.

Gibanje cijene zlata u €/g u zadnjem mjesecu

Iako je FED u ožujku povećao kamatne stope, one su i dalje niske, što je pozitivno za ulaganje u zlato. FED ove godine planira još dva puta dizati kamatne stope. No, značajan porast kamatnih stopa, ne bi trebao utjecati na cijenu zlata. U međuvremenu, američki dolar je nestabilan, a očekivanja buduće inflacije također su u korist cijene zlata jer je zlato učinkovita zaštita protiv inflacije. Svijet se suočava sa nestabilnosti i na financijskom, ekonomskom i na političkom polju, što povećava potražnju za ulaganja u sigurna utočišta kao što su zlato i srebro.

Trenutno puno pažnje posvećuje se Donaldu Trumpu i događanjima u Siriji. Kako će cijena zlata oscilirati, u budućnosti će uglavnom ovisiti o razvoju geopolitičkih događaja u svijetu. U slučaju eskalacije situacije, cijena zlata može brzo poskočiti na 1300 $ po unci i više, također navode The Aden Forecast.

Međutim, cijena zlata rasti će svakako ako se  gleda na duži vremenski period , za što ima potporu (ograničene) ponude i (rastuće) potražnje, što je posebno vidljivo u slučaju inflacije, pada vrijednosti valute, i zaoštrenih odnosa između zemalja.

 

Prijevod: Tamara Beljak