Serija “Carica Marija Terezija” bogatija za novu kovanicu

22. studenog, odmah nakon ishoda kovanice u Bečki kovnici Austrian Mint, u Hrvatskoj se također očekuje druga kovanica popularne serije carice Marije Terezije, srebrnik pravda i karakter.

Carica Marija Terezija bila je svakako prototip moderne žene – svestrana, inteligentna i samostalna. Bila je puna ljubavi, brižna majka 16 djece i kraljica, čije reforme su obilježile veliki dio naše povijesti. Na vlast je došla neočekivano, sa 23 godina i uspješno vodila Habsburšku Monarhiju 40 godina. Njene glavne vrline su bile hrabrost, pravda, razumijevanje i razlučivanja.

Kovanica »Pravda i karakter« iz serije carice Marije Terezije – posvećena je njezinoj 300. godišnjici rođenja. Reljef, koji daje srebrniku poseban izgled i trodimenzionalnost kovanice koja naglašava višestruku ulogu carice u našoj povijesti karakteristike su ove kovanice.

Na jednoj strani nalazi se portret Marije Terezije i njezin suprug Franz I. Stephan, dok je sa druge strane prikazano nekoliko elemenata povijesnih medalja, koji se sjedinjuje u zanimljivom motivu i stavljaju božicu pravde u prvi plan.

  • Masa srebra: 22,42 g
  • Čistoća srebra: 925/1000
  • Promjer: 34 mm
  • Nominalna vrijednost : 20 €
  • Emisija: 30.000

Pripremila: Tamara Beljak