Novosti u poslovanju vezano na novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma

Novosti u poslovanju vezano na novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma od 1.1.2018.

Prema članku 55. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma :

1) Pravna ili fizička osoba koja obavlja registriranu djelatnost u Republici Hrvatskoj ne smije primiti naplatu ili obaviti plaćanje u gotovini u vrijednosti od 75.000,00 kuna i većoj.

 

2)Ograničenje iz stavka 1. Ovog članka vrijedi i u slučaju ako se naplata ili plaćanje obavlja u više međusobno očigledno povezanih gotovinskih transakcija u vrijednosti 75.000,00 kuna i većoj.

Što za klijente tvrtke Moro znači da se granica pri gotovinskim transakcijama prilikom kupnje i prodaje zlata sa 105.000,00 kn smanjila na 75.000,00 kn po osobi.

PRIKUPLJANJE PODATAKA

Tvrtka Moro prilikom prodaje i kupnje investicijskog zlata, od klijenta je dužna prikupiti slijedeće podatke prema Članku 20. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma:

Ime i prezime, prebivalište, dan, mjesec i godina rođenja, identifikacijski broj, naziv i broj identifikacijske isprave, naziv i državu izdavatelja te državljanstvo.

OBAVJEŠĆIVANJE UREDA O SUMNJIVIM TRANSAKCIJAMA, OSOBAMA I SREDSTVIMA

Tvrtka Moro nije dužna obavješćivati Ured za svaku obavljenu transakciju.

Tvrtka Moro dužna je obavijestiti Ured ukoliko prepozna sumnjive transakcije nastavno na Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, te prikupljene podatke mora dostaviti na zahtjev Ureda.

Tamara Beljak