Rast cijene zlata u svim svjetskim valutama!

Kilogramsku zlatnu polugu kupili ste 2. siječnja 2016. u tvrtki Moro za 32,024.99 eura, a u petak, 24. lipnja u 9 ujutro, prodali za 38,360.95 eura, dakle za 19,8 posto više.

Naime, nakon objave rezultata referenduma na kojem se Velika Britanija odlučila za izlazak iz Europske unije (tzv. Brexit), cijena zlata na svjetskim tržištima porasla je preko noći sa 1,263.70 američkih dolara za jednu uncu (eng. Troy ounce iznosi 31,1035 g), na 1,324.60, što je porast od 4, 8 posto (od četvrtka, 23. lipnja u 17 h do petka, 24. lipnja u 9 h). Cijena zlata u britanskim funtama porasla je za više od 20 posto.

Naš kolega, ugledni trgovac plemenitim metalima, na čelu poznate londonske tvrtke “Sharp and Pixley”, Ross Norman, ističe kako je potražnja za zlatom i zlatnim polugama bila na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina. Tako se još jednom potvrdilo i u praksi pokazalo da je investicija u zlato odlična zaštita i najbolje osiguranje od pada valute i ostalih potresa na financijskim tržištima izazvanih političkim krizama i turbulencijama.

U četvrtak, 23. lipnja, nekoliko većih privatnih investitora dobro je predvidjelo trendove te je uoči britanskog referenduma u tvrtki Moro kupilo veće količine zlata. Dan kasnije, u petak, već su realizirali svoj profit, prodavši zlato po gotovo 20 posto višoj cijeni.

Zlato će i dalje predstavljati ne samo sigurnu investiciju, nego i ulaganje kojim se lako ostvari dobit. Dakako, svako trgovanje sa sobom nosi određeni rizik, ali s obzirom na trenutnu cijenu zlata koja je premašila granicu od 1300 američkih dolara za uncu te razvoj aktualnih političkih i gospodarskih zbivanja, za očekivati je da ćemo uskoro biti svjedoci cijene od 1400 američkih dolara za uncu zlata. Pri tom nemojmo zaboraviti kako je trend rasta cijene zlata prisutan još od prosinca 2015. godine.

Irena MORO