Pregled tržišta plemenitih kovina u srpnju 2016.

Trend potražnje i rasta cijene zlata

Kretanja na financijskim tržištima nedavno je obilježio tzv. Brexit, što je uzrokovalo visoku volatilnost na tržištu. Na dan objave rezultata britanskog referenduma, cijena zlata naglo je porasla, a investitori su na tržištu kapitala izgubili oko 2 bilijuna američkih dolara.

Posljedice Brexita i još više nestabilna ekonomska i politička situacija u svijetu te usporavanje gospodarskog rasta, mogle bi dovesti do nove dužničke krize. Treba uzeti u obzir i da neke druge europske zemlje razmišljaju o izlasku iz već oslabljene Europske unije. U isto vrijeme, sve je više negativnih kamatnih stopa, što također pokazuje koliko je slaba globalna ekonomija.

 Zlato je moja omiljena valuta

 Unatoč činjenici oporavka burzi, zlato je ponovno došlo do izražaja u svojoj jedinstvenoj ulozi osiguranja od tržišnih šokova i nestabilnosti. Prema predviđanjima autora izvješća objavljenog u mjesečnom biltenu “The Aden Forecast“, specijaliziranog za američko tržište dionica, investicijske fondove i međunarodne dionice, potražnja za zlatom će zbog volatilnosti na tržištima kapitala, visokog stupnja neizvjesnosti, neučinkovitih mjera središnjih banaka i negativne kamatne stope i dalje rasti. Naime, zlato je u nestabilnim vremenima od iznimne važnosti, a već tisućama godina smatra se kao sigurno utočište. Tim više što je zlato jedina valuta poznata i prihvaćena u cijelom svijetu. Kao što je nedavno izjavio poznati švicarski investicijski savjetnik i fond menadžer Marc Faber: “Zlato je moja omiljena valuta”.

Zajeta-slika-1-485x288

Jedno je sigurno, u 2016. godini prisutan je trend rasta cijene zlata i srebra. Cijena srebra je u usporedbi s najnižom vrijednošću u prosincu prošle godine porasla za 49 posto, a cijena zlata za 30 posto.

Potražnja za zlatnim rezervama središnjih banaka od 2010. godine stalno raste. Otkako je Kina kao najveći proizvođač i potrošač zlata, objavila 57 posto veću zalihu zlata nego u 2009., tu plemenitu kovinu organizirano kupuje na mjesečnoj osnovi. Lider u kupnji investicijskog zlata je Središnja banka Rusije. Prema podacima iz Bloomberga, dionice ETF fondova na najvišoj su razini od listopada 2013. godine.

 Kada je američka ekonomistica i predsjednica Vijeća guvernera Sustava federalnih rezervi SAD-a Janet Yellen najavila u lipnju ove godine da se ne očekuje promjena kamatnih stopa, cijena zlata je porasla, a vrijednost dolara pala. Čak i tehničke analize upućuju na trend rasta cijene zlata u budućnosti. Intermedijarne korekcije su moguće i normalne, stoga je preporuka investitorima da ulažu u zlato na duže staze. Mogući pad cijene, investitorima je odlična prilika za kupnju dodatne količine zlata prije početka rasta cijene zlata.

Izvor: The Aden Forecast

Prijevod: Daniela Dujmović Ojvan