Zlato kao investicija

Investicijsko zlato se kroz povijest pokazalo kao odlično sredstvo za pohranjivanje kapitala. Slijedeće ključne točke definiraju činjenice koje zlato čine dobrim oblikom imovine za dugoročnu štednju.

  1. Vrijednost

Ne samo da je zlato kroz povijest uvijek bilo vrijedno, nego je i cijena zlata dugoročno uvijek rasla u skladu sa stopom globalne inflacije. Cijena zlata je od 1900. godine do danas narasla oko 7600 %.

  1. Rijetkost

Zlato je vrlo rijetko u prirodi, toliko rijetko da sve zlato ikada iskopano tijekom 5000 godina, nekih 165.000 tona sveukupno, stane u kocku dimenzija 20,5 x 20,5 m. Ako bi se zlato proporcionalno raspodjelilo između svih 7 milijardi stanovnika Zemlje, svaki pojedinac bi mogao dobiti pet standardnih zlatnih vjenčanih prstena.

  1. Sigurnost

Zlato je gotovo neuništivo. Jedan od rijetkih elemenata koji kemijski ne reagira u dodiru s vodom, zrakom ili nekim drugim kemikalijama. Ne treba ga održavati, obnavljati ili restaurirati, a najvažnije od svega, ne može „nestati“ poput virtualne financijske imovine. Bilo za vrijeme ratova, depresija, recesija, deflacija ili hiperinflacija, zlato će uvijek poslužiti kao najsigurniji oblik financijskog osiguranja.

  1. Prepoznatljivost

Jedna unca zlata je uvijek jedna unca zlata, bez obzira gdje se u svijetu nalazite. Cijena zlata izražena kao kupovna moć nekog dobra uvijek je ista u svakom kutku našeg planeta. Zlato je „de facto“ jedini univerzalno prihvatljiv novac koji je potpuno neovisan o vladinim zakonima i dekretima.

  1. Likvidnost

Tržište investicijskog zlata jedno je od najlikvidnijih na svijetu. Tržište zlata je globalno, a ne lokalno, što olakšava pronalaženje kupca. Ako se ikada pojavi potreba za prodajom dijela investicijskog zlata, možete biti sigurni da će likvidno tržište uvijek postojati. Investicijsko zlato ima razliku između kupovnog i prodajnog tečaja skoro istu kao kod tečaja eura prema kuni u mjenjačnici.

  1. Održavanje kupovne moći

Primjer održavanja kupovne moći zlata može se vidjeti u usporedbi s naftom. U 1970. godini za jedan se američki dolar moglo kupiti 75 litara nafte. Danas se za taj isti dolar može kupiti samo 2,7 litara nafte. Usporedbe radi, 1922. godine se za novčanicu od 100 američkih dolara moglo kupiti 5 unci zlata, a danas se za 100 dolara može dobiti samo oko 2 grama zlata.