Pregled tržišta plemenitih metala – ožujak 2017

Izvor: The Aden Forecast

Smanjenje deflacijskog pritisaka, inflacije, smanjenje nezaposlenosti i porast cijene nekretnina su razlozi zbog kojih je FED sredinom ožujka ove godine odlučio podići kamatne stope. Sjetite se da je FED prije 15 mjeseci po prvi put nakon što je financijska kriza započela povećao kamatne stope, te je još jedno povećanje zatim uslijedilo u prosincu prošle godine.

Globalna ekonomska situacija je u posljednjih sedam godina, tako slaba da je većina središnjih banaka diljem svijeta, prisiljena kamatne stope smanjiti na nula posto (ili manje). Porast kamatnih stopa je, dakle, rezultat je pozitivnih očekivanja o budućem gospodarskom rastu. The Aden Forecast izvješćuje da je ponovna recesija u bliskoj budućnosti vjerojatna. Prema tome, vrijednost tržišta dionica rastu.

Nagađa se da će vrijednost dolara u narednim mjesecima padati. Sjedinjene Američke Države uvoze količine koje premašuju izvoz, što smanjuje konkurentnost američkih proizvođača te ima negativan utjecaj na gospodarstvo. Slabiji dolar također može imati pozitivne učinke na američko gospodarstvo, čega je svjestan i Donald Trump.

Bez obzira na pozitivne trendove i očekivanja, faktori poput rasta globalnog duga ostaju nepromijenjeni. Prema nekim procjenama, nacionalni dug SAD iznosi više od 100 bilijuna američkih dolara. Isto tako, svaki dug kućanstava i poduzeća je na razini 2008. godine, što bankama ograničava obujam odobrenih kredita, što, naravno, nije ohrabrujuće za gospodarstvo.

U veljači je cijena zlata porasla za 12, a srebra 18 posto u odnosu na prosinac 2016. godine.

2016. je bila prekretnica za tržište plemenitih metala, jer je godišnja cijena zlata i srebra porasla prvi put od 2012. Tradicionalno, zlato je pokazatelj globalne financijske situacije; neizvjesnost i financijske krize – cijena zlata raste. Zlato je izuzetno važno za središnje banke, pa one od 2010. godine, kupuju i čuvaju monetarno zlata zbog dugoročne sigurnosti u svojoj domovini. Njemačka iz New Yorka do Frankfurta prenosi polovicu svog monetarnog zlata (u vrijednosti od 13 milijardi $). . Potražnja za zlatom je u porastu na istoku. Uvoz zlata u Indiji u veljači ove godine poraslo je za 82 posto u odnosu na 2016. Kitco izvješćuje da se povećana potražnja također vidi u ubrzanom iskopu zlata.

Alan Greenspan je za World Gold Council , rekao da ulaganje u zlato treba promatrati dugoročno, te da u budućnosti možemo očekivati ​​veću inflaciju, što će biti jedan od glavnih razloga za rast cijene zlata. Zlato je uvijek najbolja zaštita protiv inflacije.

U razdoblju od 1967. do danas, kamatne stope i cijene zlata bile su u redu, sve do 2000. Kako je cijena zlata u 70 godina rasla, rasle su i kamatne stope. U 80-im i 90-im godina, kamatne stope i cijena zlata zabilježili su pad. Od 2000. godine, kamatne stope i cijena zlata kreću se u suprotnom smjeru. Ovaj trend može se ponovo preokrenuti u ovoj godini.

Cijena zlata ima podršku na 1.200 američkih dolara za uncu. Ako bi cijena zlata porasla iznad tehničke granice 1260 dolara za uncu , možemo očekivati ​​daljnji rast u narednim mjesecima, uključujući i više od 1.372 dolara za uncu . Cijena srebra ima veliku podršku na 17 dolara po unci i ogroman potencijal za rast više od 19 i dalje iznad 24 dolara za uncu.