Zašto bi svatko trebao posjedovati plemenite kovine?

Teško je ljudima objasniti da je ulaganje u plemenite kovine uvijek dobar izbor, a pogotovo potaknuti ih da kupuju više. Vidimo da je Dow trgovanje iznad 20.000, što plemenitim metalima daje perspektivu, uzevši u obzir da je Dow porastao cca 65%, u usporedbi sa zlatom koje je imalo porast od 300 %. Ova je razlika u porastu vrlo zanimljiva za ulagače, pa će sljedeći grafikon svakako osigurati dodatno dobro raspoloženje.

Primijetit ćete da je od 1925. godine, nekoliko godina prije Velike depresije, do danas, financijska imovina (papir) – obveznice, dionice i derivati – nikada nisu bili više precijenjeni u odnosu na metale i minerale, nego što su sada.

Ono što morate shvatiti je da ako zaista želite “osigurati” neke od svojih vlastitih financijskih sredstava protiv velikih preokreta s potencijalom da se teško ošteti njihova vrijednost, onda je neophodno da se ozbiljno razmotri dio uložiti u plemenite metale. Iako je trenutno cijena plemenitih kovina znatno niža u odnosu na prethodne godine u ovo vrijeme, to samo znači da je sada idealan trenutak za ulaganje, jer ista već danas počinje rasti, te se očekuje i daljnji rast.

Nedavno, tijekom jednog tjedna, Europsko mjesto trgovanja, Xetra Gold ETF (Deutsche Börse AG) zabilježio je priljev veći od jedne i pol milijarde dolara, najveći takav u 5 godina! Ovaj iznos je 10 puta veći od GLD, Američkog ETF ekvivalenta u tom istom tjednu. Ostali Europski ETF-ovi također su zabilježili povećanje aktivnosti.

Prilikom svakog odabira, gdje i kako ulagati, svakako je dobro poslušati kako je Robert Kiyosaki opisao način gledanja na stvari, uzevši za usporedbu novčić: “Da biste vidjeli obje strane medalje, osim prednje i stražnje, vrlo je važno obratiti pažnju na rub”.

Cijeli članak “Why You Must Own Precious Metals” pročitajte OVDJE.