Pregled tržišta plemenitih kovina – listopad 2016.

Vir: The Aden Forecast

Od 1. siječnja do danas cijena zlata u eurima porasla je za 18,3 posto. Najniža cijena zabilježena je  1. siječnja, a iznosila je 31,43 € / g, dok je najviša  6. srpnja, iznosila 39,98 € / g. Brexit referendum bio je zaslužan za nagli porast cijene zlata u srpnju, i pokretanje trenda bikovskog tržišta. Pad cijena u posljednje vrijeme predstavlja korekciju koji slijedi svaki nagli porast cijena. To je pad koji analitičari i stručnjaci očekuju na tržištu zlata. Zbog nestabilnog aktualnog stanja na globalnom financijskom terenu, bilo je teško predvidjeti kada i do koje mjere će padati cijene zlata.

Kretanje prosječne mjesečne cijene zlata u € / g od 2000. godine

Zajeta slika

U uvjetima iznimno niske kamatne stope, nesigurnost u bankarskom sektoru i volatilnosti na drugim financijskim tržištima, zlato je više nego mudro ulaganje. To najbolje znaju središnje banke, koje organizirano kupuju dodatne količine zlata. Izvješće The Aden Forecast pokazuje da je nakon pada cijena zabilježena povećana potražnja kod individualnih investitora. Zlato je valuta koja je potpuno nezavisna od državne politike, što omogućuje svakom pojedincu zaštitu od raznih rizika, neovisno od banke i političkih sustava.

Što možemo očekivati u slučaju povećanja kamatnih stopa ? U posljednje vrijeme, kamatne stope su važan čimbenik u cijeni zlata. Općenito, cijena zlata raste, a kamatna stopa na 10-godišnje obveznice pada, tako je bilo između 2007. i 2012. godine, i obratno, kada kamatne stope rastu, cijena zlata pada. Postoje neke iznimke, u razdoblju od prosinca 2013. do prosinca 2015. godine, kada je zabilježen pad i kamatnih stopa i cijene zlata.

Osim kamatnih stopa cijena zlata je pod utjecajem mnogih drugih čimbenika. Jedan od njih je i volatilnost drugim valutama. Dolar je trenutno u jačanju radi pada vrijednosti britanske funte, što znači pritisak na cijene zlata. Američki dolar i cijena zlata u pravilu se kreću u suprotnoj mjeri od 1972. godine, ili nakon raspada zlatnog standarda. Svejedno je u tom trendu zapaženo nekoliko izuzetaka, kada se vrijednost dolara i zlata giba u istom smjeru. To je bio slučaj u određenim razdobljima 1980., 1995. i 2011. godine.

Zlato ima snažnu tehničku podršku na 1.210 dolara za uncu i dokle god cijena ne prelazi 1.275 dolara i odalje ostaje nestabilna. Korekcija neće dugo trajati, pa je preporuka raspršene kupnje investicijskog zlata, uključujući i srebra. Od 1969. godine je cijena zlata dosegla vrhunac na oko 11 godina, pa dno 7 do 8 godina. Cijena zlata je dosegla dno u prosincu prošle godine (1040 dolara po unci), koji tehnički ukazuje na novi ciklus rasta, dok se vrh očekuje oko 2020.

Slični trendovi mogu se očekivati i u cijeni srebra, koja ima podršku 16,30 dolara po unci. U tom slučaju, pad će dati investitorima priliku kupnje po povoljnoj cijeni, neposredno prije novog rasta.

Prijevod: Tamara Beljak