Pregled plemenitih kovina – siječanj 2019

Izvor: The Aden Forecast

 

 

U 2018. godini na američkim i drugim globalnim tržištima kapitala, zabilježen je pad vrijednosti. Nakon desetljeća rasta, tržište dionica postalo je medvjeđi trend. Općenito, tržište zlata i dionica kreće se u suprotnom smjeru, a daljnji pad na tržištima kapitala može značiti višu cijenu zlata. U 2019., daljnji pad vrijednosti američkog dolara mogao bi se poduprijeti porastom cijene zlata. U ovom mjesecu cijena zlata u dolarima već je dostigla najvišu razinu u posljednjih sedam mjeseci, a porast cijena zlata očekuje se i 2019. godine. U vrijeme visoke volatilnosti financijskih tržišta, investitori se odlučuju na kupnju zlata, koje se smatra sigurnim utočištem i vrijednosnim zalihama.

 

Pad cijena nafte, niže dugoročne kamatne stope i geopolitičke napetosti doprinijele su padu vrijednosti dolara. Slijedom toga, cijena zlata raste u svim glavnim svjetskim valutama. Grafikon u nastavku prikazuje rast cijene eura u zlatu u posljednjih šest mjeseci.

 

Budući da se cijena zlata slobodno formira na tržištu – od 1970. godine – pokazuje ciklička obilježja. Tehnička analiza izvješća Aden Forecast pokazuje da je cijena zlata u trendu rasta, koji se očekuje da će se nastaviti u 2019. i 2020. godini. U proteklih 50 godina, trend cijena zlata se više ili manje odvija na takav način da bikovski trend (trend rasta) dostiže vrhunac u jedanaest godina, dok trend medvjeda (trend pada) doseže dno na sedam ili osam godina. Ako se vratimo na početak, 1969. možemo vidjeti da je cijena u dolarima nakon sedam godina (1976.) dosegla dno, a nakon jedanaest godina vrhunac (1980.). Najnoviji trend, koji je započeo 2001. godine, dosegao je vrhunac 2012. godine, jedanaest godina kasnije, a najniži u 2015., što je sedam godina nakon početka financijske krize 2008. godine, kada smo zabilježili najnižu razinu cijena zlata u trendu rasta između 2001. godine u 2012. godini.

 

Cijena zlata je nedavno premašila tehničku granicu na 1.270 dolara za uncu, u onoj mjeri u kojoj će se trend rasta nastaviti, cijena može doseći i premašiti 1370 dolara za uncu. U slučaju da cijena zlata u nadolazećim mjesecima pređe 1,380 dolara za uncu, to će biti jasan znak da će se rast nastaviti punom snagom.

 

Napisala : Špela Poljak

Prevela: Tamara Beljak