Investicijski zlato, nekretnine, kriptavalute, euro / komentar Irena Moro

Investicijski zlato

Strukovna organizacija i regulator tržišta zlata – LBMA u svom najnovijem izvješću navodi da se u Londonu prošle i ove godine, trgovalo količinama fizičkoga zlata koje su nezamislive ljudima a koje su prema podacima  FED pohranjene u Fort Knoxu. Sve se više privatnih investitora odlučuje na kupnju zlata putem banaka na tzv. unallocated računima u inozemstvu. Pravilo je da zlato prodajte kao posljednju investiciju ili kada vam je hitno potreban novac. Stoga je uvijek važno, kada ga se kupuje u fizičkom obliku, da je sigurno pohranjeno u banci koja vam je svakako dostupna.

Nekretnine

Nekretnine su dobra investicija, ali uglavnom nisu dobre ukoliko Vam hitno treba novac. U Sloveniji očekujemo dodatno oporezivanje, tako da će takav potez vlade utjecati na odluku ulagača.

Kriptovalute

Neke kriptovalute će biti dobra investicija u budućnosti, jer razvoj ide u tom smjeru. Nažalost, ne znamo koja je to kriptovaluta koja će biti općenito prihvaćena. Trenutno, ovo tržište je nepredvidljivo po mom mišljenju.

Stabilnost eura

Italija, Njemačka i Francuska u EU predstavljaju trostruku stabilnost eura jer su zemlje s najvećom ekonomijom, i jedne od prvih europskih zemalja koje su 1951. godine započele ekonomski sudjelovati. Europska komisija je do 13. studenog, Italiji dala ultimatum da revidira nacrt proračuna za 2019., što vjerojatno nisu učinili, jer su svoj nacrt objavili ranije. Italija, s velikim zaduženjem od 2,4 % proračunskog manjka, krši odredbe Bruxella iz Pakta o stabilnosti. Stanje na financijskim tržištima stoga može biti pogoršano, a vjerojatno je i  povećanje kamata na kredite. Javni dug Italije raste iz godine u godinu, dosegnuvši rekordno visok udio od 131,8 % BDP-a (srpanj 2018.), Njemačka sa 64,1 %, a Francuska 97 %. Slovenija, beznačajno gospodarstvo u EU, ima 73,6 % javnog duga (svi podaci za 2017.). To znači da Italija ima dug u iznosu koji nikada neće moći vratiti! Italija može potkopati stabilnost eura u EU. Nakon konzultacija sa stručnjacima tvrdim da je ulaganje u zlato kako bi se zaštitila imovina potrebna neovisno o njegovoj trenutnoj burzovnoj cijeni!

Irena Moro