Nikola Tesla

Izumitelj, elektrotehničar, fizičar Nikola Tesla rođen je 9/10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kraj Gospića.

Školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu gdje završava Višu realnu gimnaziju. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije radi razvojačenja Vojne krajine Nikola ne uspijeva završiti drugu godinu studija. Kratko vrijeme radi u Mariboru pa nakon smrti oca 1879. god. radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu što mu ne uspijeva pa godinu kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale.

U Parizu Tesla radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company) te 1883. god. u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora. Dobiva preporuku Charlesa Batchellora i 1884. god odlazi u New York te se zapošljava u Edisonovoj kompaniji. Kako se dva znanstvenika nis slagala, 1885. god. Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Samo dvije godine kasnije, nakon propadanja prve tvrtke, 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godine 1888. Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, međutim dobio je oko 60000 dolara

Godine 1896. je na Nijagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898 demonstrirao brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. god. podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente s tim strujama. Godine 1900. započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. god izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910 do 1922.

Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija „Moji pronalasci“.Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja kao patent za vakumiziranje , letjelica za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.
Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) je dobio 1917. god., a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Tesla je puno živio u hotelima gdje je i umro . Umro je 7. siječnja. 1943.god. u New Yorku u hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu 3327 u 86 – oj godini.

 

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o. izdala je prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna u povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, istraživača i slavnog izumitelja, genijalnoga vizionarskog uma.

Prigodni srebrni kovani novac izrađen je u specijalnoj tehnici kovanja kakvoće polirane ploče, a pušten je u prodaju 20. studenoga 2006.

Autor : Stjepan Divković, ak. kipar

Masa: 24,0 +/- 0,2 g

Promjer: 37,00 mm

Stupanj čistoće srebra: 925/1000

Rub: gladak s utisnutim tehničkim podacima

Izdano: ne više od 5.000 komada

Prigodni srebrni kovani novac “Nikola Tesla” možete kupiti na našoj internet trgovini OVDJE.

 

 

Pripremila: Tamara Beljak