Pregled tržišta plemenitih kovina – studeni 2016

Ovogodišnji američki izbori bili su jedni od važnijih, što se također odrazilo na financijskom tržištu, koje se naglo mijenjalo, ali ubrzo stabiliziralo. Svega nekoliko dana nakon izbora, vrijednosti tržišta dionica i dolar su počeli rasti, dok je cijena zlata padala.

The Aden Forecast izvješćuje da su nakon nekoliko godina prvi puta prisutni znakovi ublažavanja deflacijskih pritisaka. To potvrđuje i pad cijena obveznica. U slučaju rasta inflacije možemo očekivati rast kamatnih stopa i gospodarskog rasta. Jedna od strategija novog američkog predsjednika, koja bi bila od ključne važnosti za poticanje gospodarstva su ulaganja u infrastrukturu. Unatoč činjenici da su neki financijski analitičari optimistički o nadolazećim ekonomskim situacijama, svjetsko gospodarstvo još nije izvan opasnosti.

Burze su očekivale veću neizvjesnost u slučaju pobjede Donalda Trumpa, te je cijena zlata porasla na dan izbora. No očigledno da je njegova pobjeda donijela dugo očekivanu nadu za gospodarskim rastom, što je povećalo interes za rizičnijim ulaganjima. Rezultat toga je pad cijene zlata dan nakon izbora. Na dan izbora (8.11), cijena zlata je iznosila 1282.35 američkih dolara za uncu, što je 1,163.06 €. Cijena zlata je narednih dana padala, te je 14. studenoga dosegla cijenu od 1,251.75 američkih dolara ili 1,126.19 € za uncu. Bez obzira na pad cijene u studenome, cijena zlata od početka godine porasla je za 13,6 posto, te je i dalje vlada bikovski trend. Prijelaz na medvjeđi trend značio bi pad do cijene od 1.115 američkih dolara za uncu, što je prema analitičarima malo vjerojatno. Predviđa se da će situacija na financijskom i političkom polju za 2017. biti definitivno u korist cijene zlata.

Kretanje burzovnih cijena zlata u posljednjih mjesec dana u € / g

1

Kretanje burzovnih cijena zlata za 2016 u € / g

2

World Gold Council navodi da su pad cijene zlata za dodatnu kupovinu iskoristili uglavnom kineski i indijski investitori. Globalna potražnja za zlatom u trećem tromjesečju porasla je za 44 posto. Prognoze gospodarskog rasta u Kini (jedan od najvećih uvoznika zlata) na temelju izvješća za treće tromjesečje ove godine su optimistične, što znači daljnji porast potražnje za zlatom i dobar znak za cijenu, a samim time i za inflaciju.

Srebro se za vrijeme izbora pokazalo stabilnije od zlata. Ono ima snažnu podršku na 16,00 $ za uncu te se ne očekuje veći pad cijene, pogotovo zbog rasta cijena bakra i drugih (ne-plemenitih) metala. Ponuda srebra je ograničena, dok je potražnja sve veća. Kina je jedna od vodećih zemalja u trgovini zlata i srebra. Kineska burza, Shanghai Gold Exchange, ima deset puta veći promet nego u 2008. godini.

Cijena platine je trenutno pod pritiskom, ali su prognoze su obećavajuće. Cijena paladija je u rastu zbog industrijskog sektora. S obzirom na činjenicu da je cijena paladija nedavno premašila 730 američkih dolara za uncu, možemo očekivati daljnji stabilan rast.