Pregled tržišta plemenitih kovina – prosinac 2016

Izvor: The Aden Forecast

Tržište zlata u godini 2016. bilo je vrlo promjenjiva. Burzovna cijena kretala se između 31.42 (1. siječnja) i 39,98 eura po gramu (6. srpnja). Godinu su najviše obilježili događaji poput Brexita, predsjedničkih izbora SAD-u, Donald Trump, a rekordno niske kamatne stope prouzročio je izbor Donalda Trump , budući da su njegove odluke i akcije tijekom nepredviđene pobjede za predsjednika sve iznenadile. Tržište dionicama se njegovom pobjedom okrenulo k rastu, pa se nagađa da će njegove odluke imati pozitivan utjecaj na gospodarski rast. Međutim, to je prije svega u percepciji i razini povjerenja investitora. Opća situacija u svijetu u velikoj mjeri ostaje nepromjenjiva za sada, niski gospodarski rast i rasta duga. U prosincu 2016. američka centralna banka FED, nakon dugog perioda nagađanja o povećanju kamatnih stopa na kraju podigao iste. Prema prognozama Aden Forecast, početkom ove godine doći će do korekcije kamatnih stopa na tržištu, a zatim i rasta.

U 2016. cijena zlata dosegla godišnju stopu rasta od 8 posto, najvišu od 2011. godine.

Izvor: kitco.com

 

U prosincu, cijena zlata za uncu pala ispod 1.150 dolara u vremenskom periodu od oko dva tjedna. Doista, ispostavilo se da su odluke Trumpa umjesto visoke volatilnosti na financijskim tržištima, donijele gospodarski rast, te su kamatne stope, vrijednost tržišta kapitala te dolar porasli. Početkom godine, tržišna cijena zlata ponovno je porasla i sada iznosi 1.203 dolara po unci , što je iznad prosjeka gibanja (1.202 dolara za uncu) posljednjih 23 mjeseca, a tehnički ukazuje na rast. Bikovski trend na prethodnu godinu, dakle vjerojatno je samo kratkotrajno prekinut . Sljedeći važan tehnički prag je 1.220 dolara za uncu zlata.

Cijena zlata još je uvijek pod pritiskom, ali postoje pokazatelji koji ukazuju na njezin dugoročni rast, piše Aden Forecast. Američki dolar je trenutno jak i relativno stabilan, međutim, prema analizi gotovo je dosegao sam vrh, te se očekuje da će nastaviti dugoročni trend padanja. To je za cijenu zlata dobar znak. Od 1972. godine, vrijednost dolara i zlata kreću se u suprotnom smjeru: dugoročno cijena zlata raste, dok dolar pada.

Stanje u globalnom financijskom i političkom svijetu sklono je brzim promjena, u ekstremnim uvjetima, zlato je jedina investicija koja neće potonuti za ostalima. Zlato služi kao zaštita u takvim situacijama i stoga je pogodna za dugoročno ulaganje. Kratkoročno investitori su više usredotočeni na kretanje dolara, tržišta kapitala i kamatne stope što su dugoročno pokazatelji o sigurnost koju zlato može pružiti. Međutim, oni mogu pad cijene zlata dobro iskoristiti za kupnju.

Prijevod: Tamara Beljak