Gustav Klimt

 

Rođen je 14. srpnja 1862. u bečkom predgrađu Baumgartenu. Bio je  najvažniji slikar austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom.

Život Gustava Klimta podudara se sa zlatnim dobom Beča s kraja stoljeća. Bilo je to vrijeme umjetničke obnove i umjetničkog bunta te rađanje modernizma. Nova umjetnost, art nouveau, donosi svoje samosvjesne i dekadentne pravce u slikarstvu i literaturi, kroz koje se provlačila snažna opčinjenost erotikom. Bio je to Freudov Beč, koji je izvana još bio u duhu viktorijanskog morala, ali neobuzdano ponašanje bila je glavna tema dana. Bečka zanesenost erotikom našla je u Klimtu velikog pjesnika. Ni jedan drugi umjetnik nije tako slavio Erosa, a iznad svega žene, kao muze vampa i konačnog ispunjenja svrhe života.

Njegovo slikarstvo ispunjeno je naturalističkim prikazima erotskog i težnjom da platna ispuni sjajnim zamršenim dekoracijama. U njegovim najpoznatijim radovima, kao što je Poljubac, osjećaji i dekorativna prekomjernost sjedinjeni su na veličanstveni način.

Umro je u Beču 6. veljače 1918. godine, nekoliko mjeseci prije potpunog sloma Austro-Ugarske i svijeta kakav je poznavao.

Poljubac 

Slika “Poljubac” (1907.-1908.)  vrhunac je Klimtove zlatne faze i njegovo najpoznatije djelo. Riječ je o kvadratnom platnu koji prikazuje zagrljeni par u odjeći složene dekoracije. Slikan je tehnikom ulja na platnu, upotpunjenom apliciranjem zlatnih listića. Mnogi stručnjaci vjeruju da je prikazani muškarac u poljupcu sam Klimt, a žena koju ljubi Emile Flöge, njegova partnerica u stvarnom životu. Slikana u razdoblju od 1908. do 1909., “Poljubac” je jedna je od najvećih svjetskih kultnih slika i izložena je u stalnom postavu u palači Belvedere u Beču. Niti jedan njegov drugi rad nije mogao biti prikladniji za kompletiranje ove iznimne serije zlatnika “Gustav Klimt i njegove žene”, ugledne bečke kovnice  Münze Österreich. Serija je  prvi put izdana 2012. godine u povodu proslave 150. obljetnice rođenja bečkog majstora.

10,14 g, Poljubac / The Kiss (2016.), serija “Gustav Klimt i njegove žene”

Jedno od najpoznatijih dijela iz “zlatne faze” najvažnijeg slikara austrijske secesije Gustava Klimta (Beč, 14. srpnja 1862.-6. veljače 1918.), je portret Adele Bloch-Bauer nastao 1907. godine. Riječ je o supruzi bogatog austrijskog industrijalca i mecene Ferdinanda Bloch-Bauera. To je bila ujedno i najskuplja slika na svijetu, kada je u njujorškoj Novoj galeriji (Neue Galerie) prodana 2006. godine za 135 milijuna američkih dolara.

Portret je slikan tehnikom ulja na platnu upotpunjenom apliciranjem zlatnih listića.

10,14 g, Adele Bloch-Bauer (2012.), serija “Gustav Klimt i njegove žene”

U svom djelu “Očekivanje”, Klimt je očito inspiriran egipatskom umjetnošću, no iako je inspiraciju pronašao u prošlosti, bečki majstor je ipak uspio stvoriti nešto posve moderno i novo. Njegovo djelo “Očekivanje” spada u najfinije dekorativne radove i izrađeno je od luksuznih materijala, uključujući mramor, keramiku, pozlaćene pločice,  bisere i drugo poludrago kamenje. Dio je Klimtova poznatog friza (serija od tri mozaika koja prikazuju “Drvo života”, žensku figuru “Očekivanje” i zagrljeni par “Ispunjenje”), a kojim su ukrašeni zidovi poznate palače Stocklet u Bruxellesu.

10,14 g, Očekivanje (2013.), serija “Gustav Klimt i njegove žene”

Gustav Klimt nije samo slikao žene, on je iz temelja promijenio sliku o njima. Ni jedan drugi umjetnik nije toliko slavio Erosa, a iznad svega same žene, kao konačno ispunjenje svrhe života.

Judith II  je treća zlatna kovanica u iznimnoj seriji .

10,14 g, Judith II (2014.), serija “Gustav Klimt i njegove žene”

Slikama Filozofija, Medicina i Pravda, Klimt je izazvao zgražanje moralista svojim slobodoumnim rješenjima. Optužili su ga za rušenje svih tabua te za pomicanje granice opscenosti. Zbog javnog negodovanja nijedna slika nije izložena u Bečkom sveučilištu, iako su za tu namjenu i naručene kod slavnog slikara. Kritičari su ga optužili da u “Medicini” nije prikazao ništa što bi uveličalo ulogu medicine. No, senzualnu ljepotu koja je vidljiva i na ovoj četvrtoj zlatnoj kovanici iz veličanstvene serije “Gustav Klimt i njegove žene”, jednostavno nije moguće osporiti.

10,14 g, Medicina (2015.), serija “Gustav Klimt i njegove žene”

Zlatnici dolaze u kompletu s certifikatom o autentičnosti i u zaštitnoj kutijici.

Čistoća 986/1000
Dimenzije (promjer) 22 mm
Nominalna vrijednost 50 EUR
Masa zlata 10 g
Masa kovanice 10,14 g
Emisija 30. 000

 

 

Pripremila : Tamara Beljak