Formiranje cijena zlata

Cijena zlata na globalnom financijskom tržištu se prati s posebnom pozornošću jer je zlato, pored svoje vrijednosti kao robe, zanimljivo i kao alternativna valuta koja ima neotuđivu vrijednost. Zlato i njegova cijena dobivaju na svom prioritetu u situaciji kada je osjetan stupanj rizika po vrijednost obveznica i gotovog novca. Vrijednost pretvorbe vrlo je tijesno povezana s vrijednostima roba, odnosno sa zbivanjima robne valute. Shodno tome dolazimo do zaključka da cijena zlata bitno utječe na kretanje cijena valuta, a najviše na one valute zemalja, čija gospodarska kretanja ovise od zlata kao robe. Paralelno time, trgovanje na međunarodnom financijskom tržištu prepoznaje zlato kao bitan investicijski instrument. Vodeće svjetske valute, poput australskog dolara i kanadskog dolara, nalaze se u korelaciji sa cijenom zlata na financijskom tržištu.

Vodeće zemlje poput Kine i Indije, bilježe nagli ekonomski rast, te sve više kupuju zlato za potrebe svog gospodarstva, što dovodi do značajne potražnje za zlatom a samim time i povećanja njegove cijene . Vrlo je važno za znati da središnje banke čuvaju velike količine zlata kao dio svojih rezervi, pa se smatra da je oko 15 posto ukupnih rezervi u zlatu, pa odluke banaka za daljnjim povećavanjem ili smanjenjem zlatnih rezervi imaju ključni utjecaj na cijenu valuta.

Za trgovanje investicijskim zlatom na svjetskim burzama vrlo je značajna korelacija između cijene zlata i cijena valuta koja jako oscilira, upravo iz razloga što cijena zlata ovisi o mnogobrojnim složenim čimbenicima.

 

Najveća robna burza za trgovinu zlatom i njegovim derivatima je LBMA (London Bullion Market Association).

Tvrtka Moro prva je u Europi na svojim web stranicama formirala cjenik s otkupnim i prodajnim cijenama investicijskog zlata kako bi investitorima omogućila aktualnu i transparentnu ponudu. Cjenik je 24 sata direktno povezan sa svjetskom burzom i ažurira se svakih pet minuta. Investitor tako ima uvid u ključne i aktualne informacije na osnovi kojih se može odlučiti za kupnju ili prodaju investicijskog zlata.

Cijena se u trenutku narudžbe fiksira i obvezujuća je za obje ugovorne strane. Važno je naglasiti kako nema dodatnih troškova za investitora prilikom osobnog preuzimanja u sjedištu tvrtke Moro.

Kupnja i prodaja, kao i osobno preuzimanje investicijskog zlata u fizičkom obliku, moguće je svaki radni dan od ponedjeljka do petka u okviru radnog vremena tvrtke Moro. Kupnja preko web trgovine moguća je 24 sata na dan, uključujući vikende i blagdane.

Detalje kako kupovati preko naše Internet trgovine pročitajte OVDJE.

 

Burzovna cijena za 1 gram zlata ( čistoća 999,9/1000) zadnjih 8 sati na dan 5.1.2017 u 12:19 sati 

 

 

 

Tamara Beljak