BITCOIN – 1.dio

BITCOIN & MORO

Jedna od najvećih svjetskih burza na svijetu – Bitstamp, registrirana je u Velikoj Britaniji, SAD-u i Luksemburgu, gdje je i utvrđeno od strane financijskoga regulatora da su stekli sve potrebne dozvole za redovno trgovanje u Europskoj uniji. Time je Bitstamp postala prva regulirana i licencirana burza za razmjenu Bitcoina za svih 28 zemalja članica EU, stoji u izvješću portala coindesk.com. Osnovana je 2013. godine u Sloveniji pod vodstvom osnivača Nejca Kodriča.

Tvrtka Moro, prodajom investicijskog zlata uključena je u sustav Bitstamp, tako da svaki kupac kupnjom preko Bitstampa dobiva u fizičkom obliku zlato na području EU.

Time je Moro prva tvrtka u EU, koja trguje investicijskim zlatnim polugama Švicarske kovnice Argor Heraeus , putem elektronske valute Bitcoin.

Kupnja se može izvršiti i putem web stranice www.morobitcoin.com., dostupnoj 24 sata svih dana u tjednu, time jamči kupnju plemenitih metala po konkurentnim cijenama. Uz ovu mogućnost kupnje tvrtka je stekla konkurentsku prednost na globalnom tržištu plemenitih metala, osobito među mlađim investitorima.

Svi koji žele trgovati koristeći bitcoin, imaju mogućnost investirati u fizičko zlato, poluge standarda LBMA (The London Bullion Market Association ; Good Delivery standard). Investitorima su na izboru poluge Švicarske kovnice Argor Heraeus, od 1 do 1000 grama i zlatnici Bečke filharmonije težine 31,1035 g (1 unca) Austrijske kovnice Münze Österreich sa 800 godina dugom tradicijom kovanja.

Tvrtka Moro nudi osiguranu isporuku kupljenoga investicijskog zlata u sve zemlje Europske unije.

ŠTO JE U STVARI BITCOIN?

Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički, prva decentralizirana, kriptografska valuta. Danas Bitcoin nije jedina kriptografska valuta, tu su i mnoge druge kao Litecoin, DogeCoin, AuroraCoin, FeatherCoin … i td. Svi oni nastaju pomoću računala u cijelom svijetu koristeći software koji rješava matematičke probleme, no Bitcoin je prvi i najznačajniji, a trenutno ima i najveću vrijednost među decentraliziranim kriptografskim valutama.

Kao i bilo koje valute, vrijednost Bitcoin-a proizlazi iz povjerenja ljudi koji mu daju vrijednost. Međutim, to povjerenje za razliku od konvencionalne valute ne temelji se na povjerenju vlasti ili, na primjer, povjerenju centralne banke. Povjerenje u Bitcoin se temelji na matematici. Matematički zakoni na koji su njegov temelj nastanka (i drugim decentraliziranim kriptovalutama) daju mu vrijednost, jer je količina ograničena (maksimalna količina je 21 milijuna Bitcoina), kao i način njegovog nastanka, očekuje se da će rasti ali je također ograničen.

Dakle, za razliku od valuta koje mi danas poznajemo (euro, dolar i td.), čije stvaranje i fluktuaciju određuju središnje banke bez strogih ograničenja (naravno, postoje neka ali ne matematička, koja je moguće lako promijeniti), Bitcoin je valuta koja se ne može stvarati bez “nadzora” i valuta koja će se povećavati postupno dok ne dosegne 21 milijun, što se predviđa da će se desiti 2150 godine.

Više o Bitcoinu, kako kupovati i prodavati pratite OVDJE.

Pogledajte intervju Nejca Kodriča, u emisiji “Druga strana” Željka Karduma OVDJE.

Najavu Bitstamp-a o poslovanju s tvrtkom Moro od 5. siječnja 2016. pogledajte OVDJE

 

 

Tamara Beljak