17,30 g Štajerska, serija “Austrijske središnje zemlje” – čistoća 925/1000

380,38 kn

(50,00 €)

Opis

Kovnica Münze Österreich, Austrija
Godina kovanja 2012
Čistoća 925/1000
Dimenzije (promjer) 32 mm
Nominalna vrijednost 10 EUR
Masa srebra 16 g
Masa kovanice 17,30 g
Emisija 50. 000

Štajerska (njemački: Steiermark) je savezna država (Bundesland) Republike Austrije.

Površinom je druga po veličini od devet austrijskih saveznih država. Graniči sa Slovenijom kao i s pokrajinama: Gornja Austrija, Donja Austrija, Salzburg, Gradišće i Koruška. Glavni grad Štajerske je Graz (Gradec), koji je ujedno s 265.778 stanovnika (2013.) nakon Beča drugi po veličini austrijski grad.

Štajerska se često naziva i “zelenom pokrajinom” (Grüne Mark), jer je oko 61% njezine površine prekriveno šumama, a sljedećih 25% površine zauzimaju livade, obradive površine, voćnjaci i vinogradi. Najveća rijeka je Mura.

Štajerska je podijeljena na nekoliko regija. Površinom je najveća Gornja Štajerska (Obersteiermark), koja se prostire od planine Steirisches Randgebirge na sjeveru do dolina rijeka Mure i Mürz na jugu. Zapadna Štajerska (Weststeiermark) južno je od Gornje Štajerske i leži zapadno od rijeke Mure, dok Istočna Štajerska (Oststeiermark) leži istočno od Mure i južno od Fischbacher Alpa. Glavni grad Štajerske Graz smjestio se između Istočne i Zapadne Štajerske. Južni dio pokrajine oko Leibnitza, Radkersburga i Deutschlandsberga naziva se Južna Štajerska (Südsteiermark), no taj se zemljopisni pojam ne smije se zamijeniti s nazivom Donja Štajerska (Untersteiermark) koja je nakon Prvog svjetskog rata priključena Državi SHS i danas pripada Sloveniji.